tisdag 4 augusti 2009

Linear Movement


För många år sen var jag och min blivande fru i Gent, Belgien och hälsade på några av hennes kompisar. Det finns många saker som fascinerar med Belgien; storleken (det är alltså ett litet land), 1986 års landslag i fotboll, Marc Wilmots, samt all fantastisk musik från 80-talet. Jag frågade vårt värdpar Els och Maarten om vi möjligen kunde åka till Antwerpen och andas in lite tung Klinikluft. Inga problem, på mindre än en timme var vi där. Därifrån åkte vi sen till Bryssel, över Mechelen, på nolltid. Hell, vi hann till och med ta en sväng över till Amsterdam. Det går väldigt fort att förflytta sig inom Belgien, och därifrån vidare ut i Europa. En hjärtpunkt, kan man väl säga.

Från Gent kommer A Split Second, som jag aldrig har varit särskilt förtjust i, men en viss Peter Bonne från nämnda band, spelade mellan 1982 och 1984 i ett band som hette Linear Movement, som faktiskt har knäckt mig lite grann så här på sistone. Linear Movements blygsamma diskografi består av sporadiska spår på samlingsskivor, samt en utgången kassett, "Pulse Music". Därför var det ytterst välkommet att fantastiska Minimal Wave gav ut LP:n "On The Screen" förra året, i 999 ex. Själv snubblade jag över Linear Movement först för en månad sen, när jag googlade på Schmaalhans Weltraum. Jag hörde "To Another Soul" och drabbades av svindel direkt. Om så här formidabel musik har legat undangömd i belgiska sängkammare i ett kvarts sekel, vilka oanade skatter lär då inte förbli oupptäckta? Det är då man inser hur extremt viktiga bolag som Minimal Wave är.

"To Another Soul", direkt från 1983, in i en samtid där den rör sig salongsfähigt, med lågt mixad sång, och en hypnotisk, iskall, suggestiv melodi som jag hade sålt min högstadiesjäl för. Det hade varit årets låt, om den hade gjorts i år. Sen finns det spår på "On The Screen" som kanske är lite för lättviktiga, men inledande "Way Out Of Living" och "I Think I'm By You" är inget annat än genialisk central european chic. En påminnelse om att synthpopens tid möjligen var utmätt på förhand, men befann man sig i Belgien 1983 hade man chansen att fånga ett ögonblick som skiner minst lika klart upptinat, 26 år senare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande, vi ska kolla upp den bortglömda belgiska åttiotalsscenen.

F.ö. kanske du skulle kunna uppskatta vår introverta och depressiva musik. Kolla upp låtar/videos på www.myspace.com/detlillaextra.

Mvh
Det lilla extra
lillaextra@gmail.com

Anonym sa...

Men du har missat att Peter Bonne även var med i Autumn, som har gjorde den helt fantastiska låten Synthesize.

Snacka om oupptäckt pärla..

Så sjukt bra.

/jonas