tisdag 4 augusti 2009

Moth/Wolf Cub


Allt är svart, svart på denna tolva, men kanske ändå inte musiken, som låter så lätt och otvungen, trots de dubstephackande takterna.

Ingen har väl missat att Burial och Four Tet har två låtar på en EP ihop, "Moth" och "Wolf Cub", och båda är utmärkta. Informationen om spåren är inristad i vinylen och det står inte mycket mer än så. Burial kommer aldrig mer att uppnå mytisk status, snarare väntar en existens där han lär förlöjligas som Mercury Prize-artisten som inte fick något pris. Kvaliteten i hans musik kan dock inga skolgårdsmobbare rå på, den kommer att lysa långt efter att alla har glömt vad det var de positionerade sig om. I det här läget är det beundransvärt att smyga ut en kolsvart vinyl utan ens en klisterlapp på.

När den ganska oväntat dök upp i våras rusade Boomkats aktie i höjden, och på några timmar var den slutsåld. Trodde jag, men så sprang jag plötsligt på ett ex på Pet Sounds förra veckan. Båda sidor har snurrat en ansenlig mängd varv sen dess. Jag har förvisso aldrig förstått vitsen med Four Tet, men i det här samarbetet utvinns någon sorts lättviktig, rusig magi, som väl inte enbart kan vara Burials förtjänst (även om jag innerst inne tror det...)? Spela "Moth" några gånger i mörkret, och leta passande analogier om nattfjärilar som dras mot det förtärande ljuset.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja gud vad bra speciellt "Moth" är. Kanske min mest frekvent spelade låt i år. Så fjäderlätt men ändå med tyngd. Längtar galet mycket efter ett nytt Burial-album.

Tack för förra lördagen förresten, himla kul! / Robert C

Joakim sa...

Tack själv, det var en klassisk kväll!

Joakim sa...

Jag tror för övrigt också att Burial har minst ett klassiskt album till inom sig.