lördag 5 maj 2007

CD Wall: A Reconstruction


Ni minns spegelväggen, men kommer ni ihåg cd-väggen? En rätt ful och osmaklig sak som man fäste på väggen och placerade 16 st cd-skivor i. Jag köpte en från Ginza 1993 och jag har ägnat några dagar åt att försöka rekonstruera hur den såg ut, de få månader den tilläts sitta uppe. En sak är jag helt säker på: Längst upp till vänster satt skivan som ni ser här intill: Polygon Windows Surfing On Sine Waves. Min blivande svåger satt och pratade om programmering och polygoner förra helgen och då började jag tänka på just Polygon Window och hur sjukt mycket den skivan betydde när den kom. Nästan mer än Selected Ambient Works. Frågan är om jag någonsin har sett ett snyggare skivomslag. I det ryms allt som var spännande med techno 1993, och den spänningen lever kvar än idag. Surfing On Sine Waves är så fantastisk att man inte ens behöver lyssna på den. Det räcker med att titta på omslaget, eller baksidans ensamma surfare för att låta sig själv försvinna för ett ögonblick. Till en bättre plats, en bättre tid.


Jag kan ju inte ge några garantier för att jag minns resten av cd-väggen 100% korrekt, men jag tror att även dessa skivor förärades en plats:

The Cure: Staring At The Sea (den har samma grå nyans som Polygonplattan)

The Cure: Faith

The Cure: Seventeen Seconds

Black Dog Productions: Bytes

The KLF: Chill Out (det vet jag med säkerhet, ty där har vi ytterligare ett omslag för topp-10.)

Artificial Intelligence (Warpsamlingen)

New Order: Power, Corruption and Lies

New Order: Brotherhood

Joy Division: Closer

Joy Division: Unknown Pleasures

Slowdive: Souvlaki

Kraftwerk: Electric Café

Red House Painters: Down Colorful Hill

Ride: Nowhere

The Orb: UF Orb


Sällan har väl så mycket god smak rymts i något så smaklöst.

9 kommentarer:

Stoffe sa...

Nej, sanna mina ord - vilken skapelse! Frågan är om Ginza kan ha kvar några ex på Städsidan?! (Vem har inte fyndat på dessa sidor btw...mitt bästa MÅSTE vara Ginza-fläkten med drinkmixer-adapter för 10 spänn!)

Joakim Sandström sa...

Ginzafläkten var ju fantastisk! Det var schysst att köpa t-shirts för 10 spänn, som man kunde ha på gympan.

Men favoriten var ändå Ginzasolglasögonen. Jag hade dom med gröna bågar, kostade väl 19 kr eller nåt sånt. Tyvärr eldade Selander upp dom på Rasslebygd -96.

Eva Westlin sa...

Hej Joakim! Igår kväll när jag zappade förbi några eftertexter såg jag ditt namn på översättningstextsnutten. Blev nyfiken och "körde en google" och hamnade här via din gamla blogg. Verkar som din passion för musik knappast minskat med åren - härligt! En annan är mest tant och trött nuförtiden...
Hoppas att allt är väl, ha det fint!

Joakim sa...

Nejmen,hallå! Det var förbannat oväntat och kul! Jag var ute och drack öl med Danne Åberg förra veckan, och vi spekulerade i vad du sysslade med nuförtiden. Bibliotekarie, månne?

Evan sa...

Daniel Åberg, se där - honom träffade jag en sväng förra julen, på "Ernesto in totale" som det så fint heter nuförtiden, men jag är inte säker på att han minns det... Jepp, bibliotekarie stämmer, inköpsansvarig för musikavdelningen på Trelleborgs bibliotek minsann, funderade faktiskt på om jag skulle gå in på Rundgång (jag bor nästan granne)och köpa ett ex av "intuition told me" och ha till utlån, men sen tänkte jag att du nog hellre vill att folk köper tidningen istället för att låna den gratis på bibblan... Men jag tänker lägga ut en länk till din fina sida på bibliotekets musikblogg (som är så jävla rutten att jag nog snart lägger ner, som sagt: "trött och tant").

Joakim sa...

Det vore ju kanon om ni kunde ha ITM på bibblan i Trelleborg!

Plocka fram en gammal Indochineplatta så känner du nog snart peppen igen.

Eve of Destruction sa...

Då köper vi den! (Om den inte är slutsåld...)
Indochine - oj vad länge sen. Det ska jag nog göra, om jag hitter nåt... det är total anarki bland våra skivor (mitt bibliotekariehjärta värker) då Frank (snart ett år) har rivit ut i princip alla och nu ligger de i högar, så högt upp som möjligt, över hela vargdagsrummet.

Joakim sa...

Oj, en son alltså? Döpt efter Frank Black, I take it?

Evan sa...

Nope - Frank Andersson... han finns exploaterad på frankgustafjohn.blogspot.com - klämkäckaste bebis-bloggen i internets historia