tisdag 15 maj 2007

The Beloved och orden


Varken ni eller jag har lust att åka tillbaka till 1990, men när The Beloved scannar in gamla artiklar från Happinessperioden, så är det min plikt som Sveriges största Belovedfan att informera er om det. Så klicka på länken och skriv ut gamla NME-knäck som nästan spricker av förhoppningar inför ett decennium av dans, ecstasy och housepop. Det är tragikomiskt att sitta här och blicka bakåt och se vad som hände: 90-talet blev ju retrofascisternas stora årtionde. "Happiness" åkte i papperskorgen och fram steg plantageteoretikerna och mobbade alla oss som viskade något om att allt faktiskt inte tog sin början i ett skjul i Alabama.

Nåja, det var faktiskt roligt att se Jon Marsh såga sina generationskamrater The Sundays och Wedding Present som hopplösa bakåtsträvare, och samtidigt reflektera över med vilka jämna mellanrum polariseringsdebatten dans kontra gitarrpop dyker upp. 1990 lyssnade jag nog mer på "Happiness" än någon annan skiva, och som av en händelse ligger den på stereon just idag. Den ligger där väldigt ofta, fortfarande. Och jag tycker för övrigt inte att Jon Marsh behöver ta avstånd från sin tidiga gitarrpop, det vet alla ni som har läst första numret av Intuition Told Me. Det skulle vara kul att veta vad han säger om exempelvis "A Hundred Words" idag. Jag säger så här: Det är en av världens 14 bästa poplåtar.

Lyssna själva:
The Beloved: "A Hundred Words"

5 kommentarer:

Tatti sa...

Satans bra.

Per J. sa...

"Plantageteoretikerna" är ett oerhört roligt ord.

joakim granlund sa...

beloved var kungar i min värld. skickade efter alla 12:or från jon vilket tom resulterade i julkort. som du säger, a hundred words är en av de 14 finaste. ever.

Anonym sa...

bästa ginzaköp någonsin the beloved- happiness vynil 10 kr.

btw snart ska börja med 90-tal ...så länge...http://rateyourmusic.com/list/marble/eighties_forever_386_essential_records_from_the_eighties


det har varit intensivt svettigt men framförallt kul....grävde och lyssnade om skivor som hade inte hört på decennier....90-talet blir nog lättare...

Joakim sa...

Helt fantastiskt, Antonio! Kul att du var ärlig och satte "Pornography" högst.