tisdag 13 mars 2007

The Police


The Police kommer till stan. Det är tydligen en stor nyhet; man räknar med att Globen blir utsålt på nolltid. Jag famlar i mörker och blir lite orolig. Jag vill vara on top of things, jag vill förstå saker, jag vill känna mig informerad om världens tillstånd. Men varje gång The Police förs på tal (det är inte ofta!) så känner jag mig så…otillräcklig. Det här är ett band jag överhuvudtaget inte kan få in i en vettig kontext.


Det här vet jag om The Police: Det är en trio och Sting sjunger och spelar bas. Sting har gjort en bra låt som heter ”Russians”, och ett temaalbum om sin fars död, The Soul Cages. Jag har hört tre låtar av The Police: ”Roxanne” (dålig), ”Every Breath You Take” (helt okej) och ”Don’t Stand So Close To Me” (sådär). That’s it. Jag har aldrig träffat någon som lyssnar på dem, jag har aldrig träffat någon som känner någon som lyssnar på dem.


Så frågorna hopas: Är musiken helt odefinierbar? Har de någonsin tillhört en scen? Hur såg deras fans ut när det begav sig? Vilka var/är det som lyssnade/lyssnar på The Police? Socialgrupp, etnicitet, kön, ålder, politisk tillhörighet, klass – jag vill veta rubbet. Vad lyssnade/lyssnar de på i övrigt? Använde de bandet som en identifikationsmarkör? Om man tänker på det tidiga 80-talet får i alla fall jag uppfattningen att det var både viktigt och enkelt att profilera sig utifrån musiksmak. Punk, new romantic, postpunk, disco, heavy metal, reggae. Alla de stilarna hade väl starka fästen då. Var kommer The Police in i bilden? Är de för fina för att genreklassificeras? Var de rentav bra? Är det bandet som slutligen sammanför en gigantisk, osynlig massa i en triumfatorisk manifestation? Eller har fansen funnits där hela tiden, mitt framför våra ögon? Är det vi som är dåliga för att vi inte har sett dem? Är det The Police som ska föra de tystas talan, den slutgiltiga vedergällningen mot alla de som tar plats och skriker högst? Är The Police det enda värdiga bandet? Som ni ser, frågorna tar inte slut. Jag är genuint intresserad och jag vill ha er hjälp. Berätta om er egna erfarenheter och skicka eventuella Police-fans till min sida. Jag vägrar att leva i okunskap.

3 kommentarer:

Visbollen sa...

Russians är en helt fantastisk låt! Är inte och har aldrig heller varit någon Police-fan men kommer dock bara att tänka på den där usla covern på Every Breath you Take som något hip-hop-kollektiv gjorde för X antal år sedan.

Joakim sa...

Biljetterna sålde slut på en timme! The plot thickens...

Joakim sa...

Nu ska de ge extrakonsert också. Jebus...

Och inte en enda har gett sig tillkänna.