söndag 21 mars 2010

Guilt by association

Hitradion pluggar för närvarande en låt som heter "Fireflies" av Owl City. Jag sluter mig till att den spelas ofta, då den har slagit mot mig varje gång jag har befunnit mig ute i offentligheten, i en butik eller något. Eller så har den spelats i bilradion när vi har åkt till stan (Färjestaden har inte stadsrättigheter, då planeringen har utelämnat ett regelrätt centrum, men vi kallar det ändå stan). Det tog några gånger för mig att inse att det faktiskt inte var Postal Service som hade slagit bortom amerikansk teentelevision och svensk mainstreamindie. För det låter ju exakt som Postal Service! Fast dåligt. Och då fick jag utmana mina trygga föreställningar och gräva djupare. Jag gillar ju Postal Service. Eller gillade. Inte så att jag tokälskade "Such Great Heights" som alla andra, men jag köpte ju skivan, spelade den en del, glömde den som mycket annat, och så var det bra med det.

När jag hörde "Fireflies" på HM kände jag att något inte stod rätt till. Det måste vara något fel på Postal Service när de så smidigt inlemmades i klädbutikens skval och förutsägbara parasiterande på tolvåringarna emooutfits. Death Cab For Cutie har jag egentligen alltid tyckt ganska illa om, men Ben Gibbards låtar fungerade ganska bra i en elektronisk inramning. Nu inser jag att jag var alldeles för snäll och undfallande. Lite som när så många lurades att tro att Orups "Stockholm" är bra, för att den "låter som Pet Shop Boys". Postal Service kanske gör allt rätt, de kan i alla fall knepen och de besitter melodisk begåvning, men när jag idag lyssnar på skivan tycker jag faktiskt ganska illa om den. Jag är uppriktigt tacksam mot "Fireflies" för att den fick mig att ompröva en bekväm ståndpunkt. Postal Service är 00-talets trip hop. Invanda föreställningar om popmusik måste ständigt omprövas.

8 kommentarer:

GF sa...

Dubstep är 00-talets trip hop. För efter Postal Services genombrott ploppade det inte upp hundratals bleka kopior, vilket var fallet efter att Burial slog igenom.

Joakim sa...

För två år sen hade jag hållt med dig, men jag tycker nog att dubstepen - på ett ganska överraskande sätt - har tagit sig i kragen och hittat en väg framåt. Det finns några namn, utöver Burial (som naturligtvis är outstanding) som gör svårartat bra grejer.

Joakim sa...

Nu såg jag termen "indietronica" jämte Postal Service. Fy fan. Alltså har jag rätt.

Fredrik Larsson sa...

Hej,

Schysst 00-tals lista!

Jag vill bara paminna om att
bureau b fortsätter att ge ut reissues fran Sky-records.
Nu senast Phantom Bands tva först plattor, blandning av kraut,dub,soul och massa annat.....

Känner du till albumet "Liliental" med bland andra moebius,plank och tietchens? Riktigt bra..

Hoppas allt är bra i det nya hemmet.

Hälsningar fr Stuttgart

Joakim sa...

Jo, Sky Records släpper riktigt coola saker hela tiden. Tyvärr har jag inte hunnit hålla mig ajour med allt. Ska sätta mig ner i trädgården framåt april med en packe kraut och ta igen lite. När köket är klart...

Joakim sa...

bureau b, menar jag förstås.

Tatti sa...

Har alltid hatat Postal Service.

Joakim sa...

Det har du uppenbarligen gjort klokt i.