torsdag 3 december 2009

22. Pet Shop Boys: Disco 3 (2003)


Jag roade mig ofta med att detaljstudera Pet Shop Boys under de där första åren. Med videosamlingen "Television" kunde jag se "West End Girls" i slow motion och frysa bilden på Chris Lowe, och på så sätt få exakt samma bild som omslaget till "Disco". Jag vet inte, det var en upptäckt som tydligen gav mig något.


2003 hade Pet Shop Boys inget att bevisa längre, utan kunde ägna sig åt att lämna tronen, ha skoj, och kommentera det rådande popklimatet. Med gott resultat, överlag. Höjdpunkter som "Home And Dry", "Miracles", "Flamboyant", samt stora delar av album som "Fundamental" och "Yes" gjorde duon högst relevant även för 00-talet. Det album de lyckades allra bäst med var lite överraskande den oproblematiskt centraleuropeiska "Disco 3", en förtjusande odyssé med två brittiska gentlemän på dekadent Berlinklubb. Det hörs verkligen att Pet Shop Boys och deras remixvänner har haft kul på den här plattan. Man försonas med Bobby Orlando i hans "Try It (I'm In Love With A Married Man)", låter Blank & Jones göra överdådig stroboskoptrance av den så vackra och beskedliga "Home And Dry", Felix Da Housecat är sedvanligt briljant i sin version av "London", och PSB lyfter själva "Here" till himmelska höjder. Det är inspirerat hela vägen.

Extracurricular:

Diddy & Felix Da Housecat: Jack U vs I'll House You (12", 2005)
Det krävs nog en Felix för att väcka slumrande multimiljardärer ur kreativ koma. En oerhört grym låt, som nog borde ha platsat på min topp 30 över 00-talets bästa.

Dot Allison: Substance (Felix Da Housecat Remix) (12", 2002)
Tyvärr blev Dot Allisons "We Are Science" en rätt ljummen affär, långt från den fenomenala debutens klass. Men "Substance" visade åtminstone att Glasgows ljuvaste stämma trivdes ypperligt med Huskattens no-nonsense-approach.

Saint Etienne: Tales From Turnpike House (album, 2005)
Saint Etiennes 00-tal skäms inte för sig. Det borde vara omöjligt att omsätta teorier om Beach Boys, Alan Sillitoe och brittiskt publiv till något så här skimrande romantiskt. Ett sjukt viktigt band.

Inga kommentarer: