onsdag 23 december 2009

2. Pan American: Quiet City (2004)


Skivor som inte gör så mycket väsen av sig ses sällan som omedelbara eller omskakande. Kanske avfärdas det som bruksmusik, något att läsa till, sova till. Gott så, det är alldeles förträffliga användningsområden. Men det finns ögonblick då det tystaste ambientplockandet smiter före allt annat på vägen mot det innersta. "Quiet City" gjorde det direkt, under första genomlyssningen.

Jag älskade allt annat Mark Nelson hade satt sitt namn på redan innan, men det här var något utöver den sedvanliga briljansen. Med en melodisk skärpa, subtila nyanser och försiktigt blås gick han i land med den varmaste, mest innerliga ambient som världen hittills har hört. Som en av två stora Solnaskivor blev den under några år soundtracket till mitt liv. Det finns något både vardagligt och drömskt över det mesta Mark Nelson gör och aldrig har den kombinationen fungerat mer friktionsfritt än här. Det är en bilfärd genom småstadsamerika där det enda ljuset kommer från gatlyktorna och järnaffärernas neonskyltar. Lite grått, lite småkyligt, men med "Quiet City" som en varm filt. Jag spelar den i köket, i hörlurarna, i sovrummet, lyssnar passivt, aktivt. Den fungerar överallt, när som helst, hur som helst. Alltid berör den. Det är musik att bosätta sig i.

Extracurricular:

John Coltrane: Ballads (album, 1962)
Den skiva jag har lyssnat mest på under 2009. För mig går det en spikrak linje från Coltranes "Ballads" till Pan Americans "Het Volk". Den bästa jazzskiva jag har hört.

Pan American: For Waiting, For Chasing (album, 2006)
Det här börjar alltmer framstå som Nelsons näst finaste stund. Ett album om hans då nyfödda son. Det är logiskt. Pan Americans musik är lika självklar som kärleken till ett barn. Skört och stolt.

Labradford: E Luxo So (album, 1999)
Labradfords mest exakta album är också det jag idag oftast återvänder till.

5 kommentarer:

billy sa...

Great! Den skiva betydde så mycket när den kom, bara varma bomulltankar om det....en vattendelare....ett tag skilde bland folk som diggade den och de som inte gjorde det:) (mussolini headkick i mig)

Joakim sa...

Man är ond om man inte gillar den.

billy sa...

Doug Yule på dig och familjen förresten, här hittar man vad jag uppskattade mest 2009:

http://rateyourmusic.com/list/marble/2009

Joakim sa...

Goud Yule själv! Jag är väldigt imponerad av att du hittar 50 bra skivor från i år!

donna sa...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色