tisdag 21 september 2010

Öland and the Politics of Pressure
Sverige har valt fel väg. Den känslan är förstås omöjlig att skaka av sig så här några dagar efter valet, dagen då vi slutligen blev lika dåliga som Danmark. Jag läste med stor behållning mejlväxlingen mellan Göran Greider och Lars Gustafsson i söndagens DN och funderade över det där med problemformuleringsprivilegiet. Borgarna har ju varit enormt framgångsrika efter att de lyckades sno åt sig det. "Högern" och "borgerligheten" har ingen särskilt positiv klangbotten om man frågar majoriteten av befolkningen - enter Alliansen. Enade, starka, ansvarsfulla- det var bilden de sålde och Sverige köpte den.

Första gången jag röstade på 90-talet röstade jag borgerligt. I efterhand ångrade jag mig och lånade emellanåt bortförklaringar från kommunisten Paul Heaton i The Housemartins och The Beautiful South; dagens röda är ändå konservativa, därför är det bättre att rösta på några som verkligen kan det där. Sanningen är väl snarare att det var en ganska barnslig, missriktad revolt mot en - förvisso - självgod, däst socialdemokrati. Samt lite av de där impulserna som så ofta säger åt en att göra tvärtemot vad hela ens omgivning säger. Lite som Tony Montana i "Scarface": The communists...always tell you what to do, what to believe, what to think.

En vän undrade hur jag reagerade på att Moderaterna blev största parti i Mörbylånga kommun med 32 procent av rösterna. Tja, besviken, men inte förvånad. Inte alls. Är ölänningarna borgare? Fan heller. Strävsamma, jordnära, hyggliga, hederliga, hårt arbetande. Om jag generaliserar utifrån egna erfarenheter. Av det jag snappar upp är det framförallt en sak högern lyckades sälja in: det ska löna sig att arbeta. Ingen ska få bidragsfuska. Det vann man valet på. Glöm det där med miljardbonusar, derivatahandel på HQ Bank, utförsäkringarna, friheten att bli så jävla rik att man kräks upp sedlar och kan smälla upp stora palats och golfbanor intill havet. Fuck strandskyddet. Står en skog i vägen? Den röjer vi bort så att ännu några golfande miljonärspensionärer kan få uppföra sommarställe att spendera två veckor om året på. Fråga vilken bofast ölänning som helst och ni lär få upprörda reaktioner på det där. Ett glädjeämne med valet var att Centerpartiets stöd minskade med 12 procent i Borgholms kommun, en rättvis bestraffning åt ett kommunalråd som under sin tid vid makten visade sig positiv till planer på att röja undan den unika Rällaskogen till förmån för vräkig golfbana och lyxboende.

Ändå: Det finns inget som retar upp mer än en bidragsfuskare, för det är en person man har sett och vet namnet på. Alla vet nån. Och sossarna gör ju inget annat än att strössla med bidrag. Eller? Alliansen formulerade problemen, medan de rödgröna i stort missade att peka på vilka som kommer att kamma hem vinsterna; Blondinbella. Wille Crafoord. De som åker runt och vaskar champagne under Stockholmsveckan. Är det figurer som ölänningen identifierar sig med? Härskar deras värdegrund i, säg, Södra Möckleby (årets Ölandssocken, grattis!)?

Vännen som frågade mig om Moderaternas valseger skrev: Sveriges statsminister säger att jobb och konsumtion är det sammanhållande kittet, dvs livets mening enligt honom. Jag vägrar att ge den bilden åt mina barn. Mycket bra sagt. Jag är nu så väldigt lyckligt lottad att jag kan styra över min egen arbetstid, och det må vara hänt att jag inte skyfflar in pengar i skottkärror - men om jag har lust att ta en ledig fredag och bara hänga med min dotter så gör jag det. Jag tar upp hemodlad potatis, kokar ägg från våra höns och lagar ihop en liten lunch åt oss. Äggen skulle för övrigt inte få säljas i butiken, då de inte är genomlysta (däremot är det förstås inga som helst problem med ägg från miljarder halvt ihjälplågade burhöns, de är ju ett led i konsumtionen som stimulerar ekonomin).

Jag vill bara klargöra: jag är inte kommunist. Kommunismen skrämmer mig, för jag är nästan säker på att den ofrånkomligen leder till förtryck. Men det här globala samhället vi har idag...är så fruktansvärt sjukt och deprimerande. Den globala kapitalismen håller människor, djur och miljö som gisslan. Maskinen bara maler på och den blir allt billigare i drift. De finns alltid nån som kan göra det billigare.

Så vad ska jag nu göra med min extra tusenlapp? Jag får väl köpa Neu!-boxen. Så himla fin, jag kommer att älska den. Undrar om den smakar blod?

9 kommentarer:

Billy sa...

Det skrämmande är inte SD. Det mest otäcka är att M blev invalda igen. Det är där den verkliga ondskan finns.Den nya "Nazismen" handlar inte om rasideologi, utan om det nya samhälle där den som är girigast och mest hänsynslös gynnas mest. Det är precis samma ideologi moderaterna bedriver, den är bara inlindad i finare ord. SD är vårt minsta problem just nu.

Billy sa...

i övrigt :

http://www.youtube.com/watch?v=Xwd7E4VZwv0


hahahaha...

David S F sa...

Jag delar din besvikelse, men samtidigt, känner inte du också en bubblande vilja till opposition?

Själv känner jag iallafall att det är dags för mig att bli mer organiserad. Vara med och ge liv åt goda rörelser. Så mycket som jag har lust med, så mycket jag tycker är roligt.

Men även att vara med och bygga upp en oppositionell kultur.

Sedan gäller det ju att partierna kan omsätta våra drömmar i konkreta och vettiga förslag. Kanske måste man lägga sig i även där.

Så: Deppa inte - organisera dig!

(Och tänk på hur mycket bra musik som gjordes under det politiskt ruggiga 80-talet.)

Tatti sa...

Väl rutet och jag håller helt med Billy också.

Joakim sa...

Nej, jag ser inte heller att SD kommer att göra nån större skada, mer än att det är extremt pinsamt för hela landet att de sitter i riksdagen. Jag har inte läst hela deras partiprogram men det skulle inte förvåna mig om exempelvis deras miljöpolitik var mer avancerad än den etablerade högerns.

Daniel: Det här kommer säkert att föda mycket fantastisk kultur, om den tillåts leva, förstås... Inte en chans att jag deppar ihop. Vi måste ge våra barn instrument och verktyg mot framtidens börsspekulerande psykopater.

Krtssn sa...

"Resorting to proper measures to stop the trend".

Återstår att testa vilka åtgärder som är de nödvändiga...

Anonym sa...

När har människor i världen varit mest fria och levt bäst liv? Under tusentals år av fattigdom, eller efter den globala kapitalismens genombrott? Att konsumtion och girighet är fel per definition är en typisk vänsterdogm (och tankevurpa), men marknadsekonomin gör ju att det ända sättet som människor kan nå framgångar pga sin girighet är genom att hjälpa andra människor genom att erbjuda dem något som de vill ha (win-win). Sen är jag iofs för välfärdssamhället, men det hör inte riktigt hit.

Anonym sa...

När har människor i världen varit mest fria och levt bäst liv? Under tusentals år av fattigdom, eller efter den globala kapitalismens genombrott? Att konsumtion och girighet är fel per definition är en typisk vänsterdogm (och tankevurpa), men marknadsekonomin gör ju att det ända sättet som människor kan nå framgångar pga sin girighet är genom att hjälpa andra människor genom att erbjuda dem något som de vill ha (win-win). Sen är jag iofs för välfärdssamhället, men det hör inte riktigt hit.

Joakim sa...

Herregud... Klippt och klistrat från SvD:s ledarsida?