fredag 12 juni 2009

Where The Pigs Don't Fly

Gud var på sitt allra mest sadistiska humör och skapade grisen, som dömdes till eviga plågor i Helvetets femte krets. Ni har säkert följt rapporteringen om de danska grisarna, kuperade och fixerade i ett liv som inte ens Dante kunde ha fantiserat ihop. Man blir svårt modfälld av det här och tycker väl rimligen att en omedelbar förändring borde kunna komma till stånd. Ändå är det svårt att ens andas ett ord om sin indignation, vrede och vanmakt. Alltid dyker det upp någon som relativiserar, trivialiserar och trollar bort korten tills man står där, positionerad i ett av två olika medelklassiga läger. Det borde vara ganska enkelt, egentligen. Att grisarna ses som en industriprodukt, ett livsmedel som ska förädlas är i sig ett moraliskt haveri. Att de utöver detta ska plågas, tryckas in i bås där de inte kan röra sig, och därefter pryglas fram till slakt - ja då böjer man huvudet i skam över den mänskliga rasen.

Coop och Axfood tänker man inte tvinga danskarna till förändringar, och man spelar ut det eviga, så förbannat ryggradslösa, konsumentmaktkortet. Visst borde man kunde kräva av folk att välja bättre kött, men står valet mellan 69 kr/kg och 169 kr/kg är det inte längre ett val för en del. Konsumentmakt, konsumentschmakt.

Jag äter själv inte kött, men ställer numera alltid motfrågan "varför äter du kött?" när jag tillfrågas om det på bjudningar. Det är ju onekligen en minst lika motiverad fråga. Aldrig skulle jag moralisera för folk och tvinga på dem mina egna matvanor. Man ska få äta kött, om man nu vill det. Inget fel i det. Men jag läste nyligen att vi i väst äter tre gånger mer kött än vi borde, säkert på grund av billiga priser. Det håller ju bara inte. EU:s jordbrukspolitik är så fucked up att man kan gråta för mindre. Varelser, minst lika intelligenta som hundar, rastlösa, med stort behov av att röra sig fritt, böka i jorden, äta rötter, står fastlåsta vid ett obegripligt lidande i sex månader. Sen slaktas de. Alltmedan reklambladen skyltar med veckans lockvaror (kött till vrakpris). Det här är inget vi kan positionera oss om. Något måste göras.

1 kommentar:

Arwind sa...

Enkelt, Kött är gott och nyttigt. Lär barn äta riktig mat istället för pruttköttbullar från mamma scan. De blir då rätt tydliga kravställare hemma. Dessutom utvecklas smaklökarna bättre då behöver man använda bättre råvaror än färdiglagat.

Och varför äta dansk gummigris när man kan äta vilt. Det blir både godare, nyttigare och framför allt helt ekologiskt. Vilt kräver lokala slakterier, du slipper transporter och kvaliteten höjs. Och smaken är snäppet vassare än danska gristrynen som du äter när du köper delikatesskorven på ICA.